Sep 5 / Monica Berglund

"Ledarboosta" din kalender

Skapa utrymme för ledarskap och inte bara chefskap. 

Under alltför lång tid har chefer i äldreomsorgen haft en orimligt låg status med tanke på uppdragets vikt och komplexitet. Som chef i äldreomsorgen balanserar vi en oförutsägbar och föränderlig vardag med (ofta motstridiga) önskemål och krav från politiker, personal, närstående och kunder.

När många saker händer samtidigt – hur skapar vi en balanserad vardag med fokus på det som gör skillnad?

Jag tror att det handlar om att våga prioritera ledarskapet. I praktiken är du VD för ett företag med många miljoner i omsättning. Din verksamhet består av människor, som behöver en coach, förebild och ledstjärna. Det är ditt uppdrag att synas och vara närvarande. Din tid får inte slukas av administration, rutinmässiga möten eller ad-hoc uppgifter - men i en regelstyrd verksamhet är detta en överhängande risk.

Att ”ledarboosta” sin kalender
Jag har under åren sett otaliga chefers tid slukas av administration och "kontorsgöra" snarare än att vara ute i verksamheten eller leda människorna i den. Man blir så mycket chef att man inte hinner vara ledare. Här är tipset jag gett dem:

Öppna din kalender. Gör en snabb genomgång av veckans 40 timmar. Vad går de åt till? Hur ser en vecka ut?

Kategorisera din tid utifrån vad som läggs på att:
  • … vara närvarande i verksamheten och leda medarbetare
  • … fånga upp nöjdhet hos äldre och närstående – vårt uppdrag är värdigt liv och välbefinnande
  • … administration och samordning, exempelvis: rapportering, ekonomi, bemanning
  • … övrigt/ad hoc-uppgifter


Enligt mig bör majoriteten av din tid få gå till de två första punkterna. Om det inte ser ut så, vad kan du ta bort eller delegera? Finns det arbetsuppgifter som inte bidrar i ditt uppdrag att synas, leda och utveckla verksamheten?

Gör en ny version av din kalender så som du önskat att den sett ut. Ta ett samtal med din chef om dina möjligheter och förutsättningar att kunna leda. Lyft ämnet och förklara varför vissa rutiner eller stående möten måste ses över.
Våga vara tydlig - ditt uppdrag kräver tid för att leda både verksamheten och människorna i den.

Lycka till!
Skapad med