Sep 19 / Uppdrag livet

#22 En resa på tusen mil började med ett steg

Uppdrag livets nyhetsbrev är igång igen! Ett långt sommaruppehåll och vi, Monica och Lisa, har haft tid att prata och fundera på vad vi ska fokusera på under hösten.

"I juli 2025 träder den nya Socialtjänstlagen i kraft. Den betonar vikten av att ställa om till en förebyggande, funktionsstödjande och hälsofrämjande omsorg. Stora ord, vad kan vi göra i vardagen?"


Ny Socialtjänstlag – mindre än ett år bort!
Nyhetsbrevet är något vi gör på fritiden, så vi unnar oss att skriva och bevaka det vi tycker är mest spännande! Och mer än något annat är det hur vi tar idén om en salutogen och hälsofrämjande värdegrund i omsorgen från ord till handling. I juli 2025 träder den nya Socialtjänstlagen i kraft. Den betonar vikten av att ställa om till just detta, en funktionsstödjande och hälsofrämjande omsorg. Bra enligt oss!

Värdegrunden är avgörande vad som får talanger att söka, stanna eller lämna. Lisa har en lång bakgrund inom kompetensförsörjning, att attrahera och behålla personal i omsorgen – om och om igen står det klart att värdegrunden är en stor del i vad som får talanger att söka, stanna, eller lämna.

Monica har erfarenhet från dryga 30 år som salutogen ledare i äldreomsorgen. Hon har i praktiken tagit verksamheter från dåtidens institutioner, långvård, till moderna äldreboenden.
Där välbefinnande och självständighet styr mer än rutiner och budget. Det går, det ger fantastiska resultat! Men för att lyckas måste vi göra små konkreta förändringar i vardagen, hålla i och hålla ut.

Vad kan vi göra i vardagen?

Till 2030 kommer 25 % av Sveriges befolkning vara över 65 år. 25 procent! Antalet personer över 80 år går från runt 500 000 till 750 000 personer. Det är rock n roll-generationen som kliver in i epitet ”äldre”. Det kommer hända grejer! För oavsett ålder har vi rätt att leva livet fullt ut inte bara överleva.
Hur möter vi kraven och förväntningarna?

Ny socialtjänstlag, parallellt med omställningen till god och nära vård, är igång. Ord som personcentrering, samordnade insatser osv. Nya riktlinjer, stadsbidrag, kompetenscentrum. Ibland känns allt stort och komplext. Vad kan vi göra idag?

Vi har en övertygelse om att utvecklingen går snabbare och bättre med rätt kompass i vardagen! Om vi låter den salutogena, hälsofrämjande värdegrunden styra – tillsammans en stor dos envishet och uthållighet att förändra arbetsmetoder och förhållningssätt därefter.
Skapad med