Oct 15 / Uppdrag livet

Spaning från Äldreomsorgsdagarna

6-8 oktober gick Äldreomsorgsdagarna av stapeln i Stockholm. 1100 personer från äldreomsorgen möttes för att inspireras och få ny kunskap, mingla och nätverka, ett fantastiskt tillfälle att bryta vardagen, träffa ”kollegor i branschen”. Vi hoppas att kommunerna prioriterar dess dagar och att fler får åka, för vad händer om våra medarbetare inte får ny kunskap och kompetensutveckling?

Här är vår spaning från innehållet:


"Svåra samtal, att bemöta ångest, konkreta råd och verktyg kring bemötande var eftertraktad kunskap"

Ett mycket populärt spår var föreläsningarna fokuserade på psykisk hälsa och ohälsa. Svåra samtal, att bemöta ångest, konkreta råd och verktyg kring bemötande var eftertraktad kunskap.
Det var många spännande föreläsare, här ett axplock:

Moa Wibom – ”Nu besjälar vi vården med det kognitivt sjuka”

En faktafylld och spännande föreläsning som lät oss förstå kognitiv sjukdom och sjukdomsförlopp, en kunskapshöjning som också kan motverka samhällets syn på personer med demensdiagnos, ”dementa” som människor ”utan själ”. Om du vill ha
en dos Moa Wibom vill vi tipsa om den här 25 minuters föreläsningen på Youtube, perfekt att visa personalgruppen: ”Demens, alzeimer, kognitiv svikt – vad är vad?” 

Maria Bauer – ”Att bemöta ångest hos äldre”
Maria ”agerade” och berättade om hur mötet med personer med stark ångest på grund av demenssjukdom kan var svår och utmanande. Ångesten präglar personens hela existens och ger en rad svårbegripliga beteenden. Hon gav många exempel och tips på hur vårt bemötande kan förändra en persons uppleva livskvalité, men även öka tryggheten för medarbetare.
Boktips: Hot och våld på jobbet 

Bitte Westerlund - ”Ingen minutstyrning i Arjeplog”
Hade du kunnat gissa att Arjeplog är en kommun utan personalbrist i hemtjänsten? Här har Bitte Westerlund utvecklat en egen planering som med stort eget ansvar, små team och samarbetehar kunnat slopa att tidsstyrning och gjort det möjligt för medarbetare att stanna hos omsorgstagare den tiden som behövs. Dessutom sitter biståndsbedömare i samma lokaler som hemtjänsten. Spännande modell som förhoppningsvis sprids över landet! Läs en intervju om modellen i DN.  

TIPS!
Gratis seminarium 13/11 2024: Hållbar kompetensförsörjning i äldreomsorgen – vad fungerar?

– Webbinarium med dialog mellan forskare, praktik och politik

Socialstyrelsen bjuder in till ett två timmars webbinarium om kompetensförsörjning - och denna gång medverkar forskare på ämnet! Vad fungerar och vad fungerar inte när det kommer till att skapa attraktiva arbetsplatser och implementera teknik?

Bland annat medverkar en forskare i social arbete på ämnet "Vad får personalen att stanna i äldreomsorgen?". Högintressant och viktig kunskap! Läs mer och anmäl dig här: LÄNK
Skapad med